Resultado da pesquisa (2)

Termo utilizado na pesquisa Seyffert N.

#1 - Technological level and epidemiological aspects of sheep husbandry in Minas Gerais, southeastern Brazil, 34(9):865-868

Abstract in English:

ABSTRACT.- Gouveia A.M.G., Silva M.X., Maia J.M.S., Brandão H.M., Seyffert N., Miyoshi A., Azevedo V. & Guimarães A.S. 2014. Technological level and epidemiological aspects of sheep husbandry in Minas Gerais, southeastern Brazil. Pesquisa Veterinária Brasileira 34(9):865-868. Núcleo de Sanidade Animal/Qualidade do Leite/Nanotecnologia, Embrapa Gado de Leite, Rua Eugênio do Nascimento 610, Juiz de Fora, MG 36038-330, Brazil. E-mail: alessandro.guimaraes@embrapa.br Epidemiological and health aspects of sheep husbandry were assessed on 213 sheep flocks in 142 municipalities from the state of Minas Gerais, southeastern Brazil. An updated questionnaire was filled out for each flock, requesting data on the farm, the flock and the farmer by the veterinarians of the State Government Agency for Animal Health (Instituto Mineiro de Agropecuária). Thirteen important variables were selected and scored to determine the technological level of the 117 farms; 0.9% of them was classified as high technological level, 45.3% as medium technological level and 53.0% as low technological level. Lamb production was the main objective of the farms and the main features were low-frequencies of individual identification of animals (16.9%), technical assistance (31.9%), use of quarantine for newly acquired animals (0.9%) the separation of animals by age group (3.7%) and requeste the sanitary certificate at purchasing of animals (11.7%). The main health problems reported were abortion (23.9%), keratoconjunctivitis (17.9%), contagious ecthyma (13.6%), pneumonia (10.3%), diarrhea (9.3%) and caseous lymphadenitis (6.1%). Information of the epidemiological situation and the mainly health measures used in the sheep farms are important to improve the productivity and quality of the lamb.

Abstract in Portuguese:

RESUMO.- Gouveia A.M.G., Silva M.X., Maia J.M.S., Brandão H.M., Seyffert N., Miyoshi A., Azevedo V. & Guimarães A.S. 2014. Technological level and epidemiological aspects of sheep husbandry in Minas Gerais, southeastern Brazil. [Nível tecnológico e aspectos epidemiológicos da ovinocultura no estado de Minas Gerais, Sudeste do Brasil.] Pesquisa Veterinária Brasileira 34(9):865-868. Núcleo de Sanidade Animal/Qualidade do Leite/Nanotecnologia, Embrapa Gado de Leite, Rua Eugênio do Nascimento 610, Juiz de Fora, MG 36038-330, Brazil. E-mail: alessandro.guimaraes@embrapa.br Os aspectos epidemiológicos e sanitários da ovinocultura foram levantados em 213 rebanhos ovinos em 142 municípios do estado de Minas Gerais, sudeste do Brasil. Um questionário atualizado foi preenchido para cada rebanho, com informações sobre a fazenda, o rebanho e do fazendeiro, por veterinários do Instituto Mineiro de Agropecuária. Treze variáveis importantes foram selecionadas e pontuadas para determinar o nível tecnológico em 117 fazendas; 0,9% foram classificadas como de alto nível tecnológico, 45,3% como de médio nível tecnológico e 53,0% como de baixo nível tecnológico. A produção de carne de cordeiro foi o principal objetivo das fazendas amostradas e as principais características foram baixa frequência de identificação individual dos animais (16,9%), assistência técnica (31,9%), uso de quarentena para os animais recém-adquiridos (0,9%), separação de animais por faixa etária (3.7%) e solicitação de certificados sanitários na compra de animais (11,7%). Os principais problemas sanitários relatados foram o aborto (23,9%), ceratoconjuntivite (17,9%), ectima contagioso (13,6%), pneumonia (10,3%), diarreia (9,3%) e linfadenite caseosa (6,1%). Informações sobre a situação epidemiológica e das principais medidas sanitárias utilizadas nas propriedades com ovinos são importantes para melhorar produtividade e a qualidade da carne ovina.


#2 - Soroprevalência da infecção leptospiral em capivaras (Hydrochoerus hydrochaeris) abatidas em um frigorífico do Rio Grande do Sul, p.174-176

Abstract in English:

ABSTRACT.- Silva E.F., Seyffert N., Jouglard S.D.D., Athanazio D.A., Dellagostin O.A. & Brod C.S. 2009. [Seroprevalence of leptospiral infection in capybaras (Hydrochoerus hydrochaeris) in a slaughterhouse of Rio Grande do Sul, Brazil.] Soroprevalência da infecção leptospiral em capivaras (Hydrochoerus hydrochaeris) abatidas em um frigorífico do Rio Grande do Sul. Pesquisa Veterinária Brasileira 29(8):174-176. Laboratório do Centro de Controle de Zoonoses, Faculdade de Veterinária, Universidade Federal de Pelotas, 96010-900 Pelotas, RS, Brazil. E-mail: efsilva@ufpel.edu.br Capybaras (Hydrochoerus hydrochaeris) are wild rodents from the American Continent with increasing importance as a commercial alternative source of meat for human consumption. Studies on seroprevalence for leptospiral infection are scarce and restricted to free living capybaras. We report detection of agglutinating antibodies against leptospires in 27% (6/22) of all animals in a slaughterhouse from Rio Grande do Sul. The highest antibody titers predicted Australis as the infecting serogroup due to reactions against a reference strain of serovar Bratislava and a canine local isolate of serovar Australis, characterized as Leptospira noguchii. The data presented in this report highlight that a considerable fraction of capybaras in captivity may behave as reservoir for pathogenic leptospires emphasizing the occupational risk of those who deal with animal farming and slaughter.

Abstract in Portuguese:

ABSTRACT.- Silva E.F., Seyffert N., Jouglard S.D.D., Athanazio D.A., Dellagostin O.A. & Brod C.S. 2009. [Seroprevalence of leptospiral infection in capybaras (Hydrochoerus hydrochaeris) in a slaughterhouse of Rio Grande do Sul, Brazil.] Soroprevalência da infecção leptospiral em capivaras (Hydrochoerus hydrochaeris) abatidas em um frigorífico do Rio Grande do Sul. Pesquisa Veterinária Brasileira 29(8):174-176. Laboratório do Centro de Controle de Zoonoses, Faculdade de Veterinária, Universidade Federal de Pelotas, 96010-900 Pelotas, RS, Brazil. E-mail: efsilva@ufpel.edu.br Capybaras (Hydrochoerus hydrochaeris) are wild rodents from the American Continent with increasing importance as a commercial alternative source of meat for human consumption. Studies on seroprevalence for leptospiral infection are scarce and restricted to free living capybaras. We report detection of agglutinating antibodies against leptospires in 27% (6/22) of all animals in a slaughterhouse from Rio Grande do Sul. The highest antibody titers predicted Australis as the infecting serogroup due to reactions against a reference strain of serovar Bratislava and a canine local isolate of serovar Australis, characterized as Leptospira noguchii. The data presented in this report highlight that a considerable fraction of capybaras in captivity may behave as reservoir for pathogenic leptospires emphasizing the occupational risk of those who deal with animal farming and slaughter.


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